Innovatie kun je organiseren

Innovatie kun je organiseren

Ondernemingen en instellingen staan onder druk om te vernieuwen, voor het behouden en werven van klanten, voor continueren van dienstverlening bij slinkende budgetten. De overheid steekt de helpende hand uit en heeft het innovatieplatform opgericht. Veel woorden worden gesproken en geschreven, komt er ook garen op de klos?
Dat valt in de praktijk vaak tegen. Innovatie is -deels- een creatief proces en creativiteit laat zich niet afdwingen, stampvoeten helpt niet. Creativiteit, en innovatie, komen tot bloei onder geschikte voorwaarden. En die voorwaarden zijn te organiseren; daar zit de sleutel tot succes.
Hokjes, mentaal of fysiek, belemmeren de stroom van ideeën. Bouw een netwerk van mensen uit alle ‘hokjes’ van je organisatie, en ook van toeleveranciers en klanten en van kennisinstituten en brancheorganisaties. Beleg netwerkbijeenkomsten, via internet en vis à vis, deel kennis en laat de ideeën bruisen!
Anorectische organisaties denken alleen aan besparen. Creëer ook in economisch zware tijden tijd en budget om te wijden en werken aan nieuwe ideeën. Verzamel uit het netwerk een kleine groep om een nieuw idee aan te scherpen, uit te proberen en uit te werken. Zorg voor ‘high spitis’ en ‘high speed’.
Vraag je nooit af wat de klant wil, vraag de klant wat hij wil! Digitale media maken contact leggen met klanten heel eenvoudig en snel te realiseren. Een productintroductie hoeft niet langer te mislukken.
Als het tegenzit zijn mensen geneigd terug te grijpen op beproefde recepten en vernauwt het blikveld: de kramp van krimp. Die psychologische reactie belemmert innovatie, en innovatie is bij uitstek wat we nodig hebben. Beteugel je angst en onzekerheid en maak mentaal de ruimte voor jezelf en anderen om vrij over de toekomst na te denken.

column