Fit for the future met de WissemaGroup-Tijdmachine

Wendbare organisatie in veranderlijke tijden

Organisaties streven naar wendbaarheid. Een wendbare organisatie kan snel en effectief inspelen op veranderingen, kansen benutten en bedreigingen vermijden. De wendbaarheid van een organisatie komt tot uiting in veel facetten, een platte structuur, gedecentraliseerde besluitvorming, hecht samenwerkende teams. Maar het allerbelangrijkste is de wendbaarheid in de hoofden van de mensen, een sterke oriëntatie op wat er buiten de organisatie gebeurt, echte interesse in wensen en behoeften van klanten, vertrouwen in de eigen capaciteiten en ontwikkelingsmogelijkheden en nieuwsgierigheid naar wat de toekomst brengen gaat.
Wil je weten hoe wendbaar de mensen in jouw organisatie zijn? De WissemaGroup-Tijdmachine geeft je het antwoord en zorgt meteen voor grotere wendbaarheid!

Hoe werkt het?
De WissemaGroup-Tijdmachine verplaatst de deelnemers (je team, je afdeling, je gehele organisatie) naar de nabije toekomst, twee tot vijf jaar vooruit in de tijd. Hij biedt een scherp inkijkje in wat hen mogelijk te wachten staat door ontwikkelingen als bijvoorbeeld de digitale transformatie, de komst van nieuwe technologie of nieuwe concurrenten of door initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Geconfronteerd met die toekomst is de vraag aan de deelnemers wat de consequenties ervan zouden zijn, voor de organisatie, voor de klanten, voor de medewerkers zelf. In een intelligente dialoog delen de deelnemers hun reacties en ideeën, sorteren en selecteren deze en bouwen samen een toekomstvisie.
De intelligente dialoog is digitaal, je collega’s kunnen zelf een geschikt moment kiezen om deel te nemen, achter het bureau met de computer of op een rustig moment in een drukke dag op de smartphone of tablet.

Tekst gaat verder onder infographic.


De uitkomsten bieden een diep inzicht in hoe de toekomst ervaren wordt. Is de toekomst interessant en uitdagend of een zorgwekkend perspectief? Hoe goed voelen organisatie en mensen zich toegerust om in die toekomst effectief te opereren?
De WissemaGroup-Tijdmachine maakt duidelijk hoe wendbaar je team, afdeling, gehele organisatie is en maakt haar tegelijk ook wendbaarder. En hij biedt handvatten om stappen te zetten naar nog grotere wendbaarheid.
Je kunt de WissemaGroup-Tijdmachine eenmalig inzetten in je organisatie, maar beter werkt het om hem een aantal malen te herhalen met steeds wisselende ’toekomsten’. Dat onderstreept dat de toekomst onzeker is en je tegelijk met verschillende toekomsten moet rekening houden en je erop voorbereiden door wendbaar te zijn.

De toekomst fine tunen
De WissemaGroup-Tijdmachine werkt met op maat gemaakte ’toekomsten’. In een kick-off sessie met het management of een breed samengestelde stuurgroep met bijvoorbeeld vertegenwoordigers van OR en RvC/RvT identificeren we samen de belangrijkste trends voor de organisatie en bouwen daarmee scenario’s. De scenario’s vormen de ontwikkelingslijnen naar verschillende toekomsten waarmee de WissemaGroup-Tijdmachine gevuld wordt.

Advisering en begeleiding
WissemaGroup heeft de WissemaGroup-Tijdmachine samen met CircleLytics ontwikkeld. WissemaGroup helpt bij de inzet van de tijdmachine en adviseert je over de vertaling van de resultaten naar concrete acties om de organisatie en de medewerkers wendbaarder te maken.

Meer informatie
Neem voor meer informatie of een kennismakingsgesprek contact op met 070-3559700 of shirley.mathoera@wissemagroup.nl.

Advisering