Digitale Transformatie: werk aan de winkel!

Beslissingen over hun digitale transformatie hebben verstrekkende consequenties voor organisaties. De medezeggenschap adviseert over deze beslissingen en heeft daarmee de mogelijkheid de bestuurder op onopgemerkte mogelijkheden te attenderen en voor vergissingen te behoeden. Dit roept de vraag op hoe bestuurder en medezeggenschap het onderwerp van de digitale transformatie behandelen en welke activiteiten en initiatieven de medezeggenschap ontplooit om zich het onderwerp meester te maken, de bestuurder van goede adviezen te voorzien en de organisatie en medewerkers voor te bereiden op de digitale toekomst. WissemaGroup heeft hiervoor een onderzoek opgezet en in samenwerking met Stichting MultiNationale Ondernemingsradenoverleg (MNO), de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz) en SBI Formaat onder de aandacht gebracht. Het onderzoek had de vorm van een online enquête. CircleLytics, onze partner op het gebied van online dialogen, heeft de hiervoor benodigde online applicatie ter beschikking gesteld. Het onderzoek levert een fascinerend inkijkje in hoe ondernemingsraden met de Digitale Transformatie om gaan, maar toont ook aan: er is werk aan de winkel voor ondernemingsraden! Het verslag van het onderzoek kun je hier lezen.

Snel starten

Om ondernemingsraden, (management-) teams en raden van toezichthouders te helpen snel een start te maken met de digitale transformatie heeft WissemaGroup de ‘Check up Digitale Transformatie’ ontwikkeld naast een training en het programma ‘DT-scenario’s’.

‘Check up Digitale Transformatie’ is een intelligente dialoog voor groepen van 10 tot meer dan 1000 personen. De dialoog geeft een duidelijk beeld van hoe de organisatie er wat betreft de Digitale Transformatie voor staat. ‘Check up Digitale Transformatie’ is voor ondernemingsraden gratis te gebruiken.

De training ‘Digitale transformatie, wat betekent dat voor ons?’ geeft je inzicht in de digitale transformatie en in een model om de toekomst van je eigen organisatie in kaart te brengen. Je kunt er individueel aan deelnemen of met enkele collega’s. In company kan ook.

Het programma ‘DT-scenario’s: uitdagingen, kansen en impact’ wordt op maat voor een managementteam, ondernemingsraad of RvC/RvT gemaakt en is erop de digitale toekomst diepgaand te verkennen en de centrale strategische keuzes te identificeren. Het programma kan een opmaat zijn voor het uitwerken van de strategie of voor de cruciale dialoog in de governance driehoek over DT-strategie.

Meer achtergronden de Digitale Transformatie en medezeggenschap kun je lezen in dit interview in OR Magazine.

Advisering